Displayställ

Tips och trix för dig som jobbar med butiksinredning

Butiken blir säker med gänglåsning

När du handlar i en vanlig butik så tänker du kanske inte så mycket på alla skruvar som finns i den. Då de har låsts med gänglåsning så kommer du i varje fall inte att göra det. Det är inte ofarligt att handla. Varje år så skadar sig cirka 4500 personer i butiker och affärer. Det finns alltså god anledning för den som driver en affär att investera i butiksinredning som håller måttet.

Vad är gänglåsning?

När det handlar om stolar, hyllor, kassadiskar och hängare i en butik så har de en sak gemensamt. De kommer att behöva skruvar och andra fästelement för att fungera på rätt sätt. Är butiksinredningen snygg så kommer du inte att se muttrar och skruvar då de har designats för att smälta in på ett fint sätt.

Men om en skruv börjar lossna så märks den. Den kan leda till att kunder gör sig illa då de kommer åt vassare delar av skruven. Kläder kan förstöras och ännu värre, en hylla kan falla i golvet! Med gänglåsning så kan dessa problem undvikas. Gängtätningen ser till att skruvar och andra fästelement sitter fast.

Gänglåsningen kan vara kemisk och är då en slags beläggning som man lägger till då skruven sätts på plats. Då blir det mycket svårt att få loss den. Vibrationer och ständiga rörelser kommer inte att leda till att skruven lossnar.

Butiksinredning ska klara mycket

Butiksinredningen ska klara mycket. När kunder tar i kläder och produkter så rör de också vid inredningen. Det här ger ständiga vibrationer och stötar. På lång sikt så kan det leda till stort slitage. Det är också därför som många butiker väljer att ha inredning av metall. Metallen är ett material som klarar mycket utan att bli fult.

Men i skarvar och där olika delar sitter ihop så finns det svaga punkter. En skruv är bara en skruv. Om den vrids åt motsatt håll så kommer den till sist att lossna. Om ingen märker detta så kan det leda till att möbler går sönder. Det blir ju inte roligt om detta sker precis då en person sätter sig ned på bänken för att testa ett par skor.

I och med att butiksinredningen ska klara så mycket så gäller det alltså att varje skruv sitter som den ska. Det gör den bara då man använder sig av gänglåsning för att täta till och se till att vibrationerna inte ändrar på skruvens läge.

Faran med lösa skruvar

Det finns flera faror med lösa skruvar. Dels så är det förstås så att folk kan göra sig illa. En skruv som sitter löst ökar risken för att personer kan skrapas eller komma i kläm. När en butiksmöbel glappar så kan både barn och vuxna skada sig på den. Lösa skruvar kan också innebära faror för personalen som dagligen ska hantera butiksinredningen.

Det räcker ju att en stol eller hylla inte ger det stöd som förväntas. Om varor ramlar ner från hög höjd så blir de till projektiler. I värsta fall så kan det bli tal om skador som kräver akut sjukvård. Mindre viktigt är att varorna också kan skadas av inredning som inte håller ihop som den ska. Det blir en kostnad som butiksägaren inte kommer att gilla.

Underhåll och uppdateringar

Butiksinredning håller inte för evigt. Det kommer att krävas uppdateringar och skruvar måste då tas loss. Nu kanske du undrar vad man ska göra om det finns gänglåsning runt skruven och det blir dags att byta ut ett ryggstöd eller en annan del i butiken. Svaret är enkelt. Det gäller att från start välja en gängtätningsmetod som inte är permanent. Då går det att med rätt verktyg få loss fästelementet utan att skada möbeln. På så vis blir uppdateringar fullt möjliga utan att det blir alltför besvärligt för den som ska renovera i butiken.

15 Nov 2018