Displayställ

Tips och trix för dig som jobbar med butiksinredning

Ytbehandling för bästa resultat

Olika typer av ytbehandling är viktigt för att skapa slitstarka och snygga metallprodukter som håller länge.

Metall är ett av våra mest användbara material, och för att skapa metallprodukter som både står emot slitage och är estetiskt tilltalande finns olika typer av ytbehandling. Det är en process inte många tänker på när de köper en metallprodukt, men nog så viktig. En produkt som inte har genomgått lämplig behandling kommer till exempel att rosta eller på annat sätt snabbt visa spår av slitage. Därför kan det vara en god idé att lära sig lite om olika ytbehandlingar, så att du vet vad som ger bäst resultat.

 

Det krävs olika sortes ytbehandling för olika påfrestningar. Regn kräver en god ytbehandling så inte metallen rostar, fågelbajs kräver att man ytbehandlar plåt och metall på andra sätt.

Lättare skydd
Om du letar efter möbler till ditt hem behöver du inte samma typ av ytbehandling som för utomhusmöbler som utsätts för väder och vind. Men även till exempel ett displayställ i metall som ska användas inuti en butik behöver någon form av behandling för att få bättre styrka och även se bra ut. Galvanisering är en process där metallföremålet beläggs med ett tunt lager av zink vilket ger en snygg skinande yta samtidigt som det bidrar med skydd mot rost och slitage. Denna beläggning är som sagt ganska tunn men å andra sidan ger den en vacker blank yta vilket är väldigt viktigt i inomhusmiljöer. Vi vill ju att våra möbler ska vara lika snygga som funktionella.

Andra behandlingar
Lackning är en behandling som finns i olika varianter som är effektiva mot olika typer av slitage såsom nötande, elektricitet, väder och vind. Våtlackeringär en sådan variant som både ger bra skydd och otrolig glans, och dessutom många val när det gäller färg då man med ett speciellt färgsystem kan skapa exakt den nyans man vill ha. Enda problemet med behandlingar såsom våtlackering är att det kräver användande av lösningsmedel vilket är skadligt både för människor och för miljö. I vissa fall kan vattenbaserat lösningsmedel användas men det ger inte alltid lika bra resultat. Såen annan typ av lackering som blivit alltmer populär är pulverlackning. Denna process är mer miljövänlig än vanlig lackning då det innebär att man undviker användandet av lösningsmedel och istället applicerar lacket i torr pulverform. Fördelen med pulverlack, utöver att det är mer miljövänligt, är att det ger en jämnare applicering vid hörn och kanter

Vid all lackning krävs en del förbehandling av ytan som ska lackas och så även vid pulverlackning. Denna behandling kan till exempel innebära slipning eller rengöring från olja och metallflis som finns kvar från själva framställningen av produkten. Det är oerhört viktigt att denna förberedelse har gjorts noggrant, för annars kommer lackningen inte att fungera.

Produkter för lång användning
När man är ute efter riktigt bra och slitstarka möbler kan man spara både tid och pengar på att inte låta sig luras av en snygg blank yta och genast tro att produkten är bra. Om du har kunskapen kring hur effektiv ytbehandling går till kan du alltid dubbelkolla med återförsäljaren att produkten verkligen har genomgått lämplig behandling, och att den blanka ytan kommer sitta i även efter många år av yttre påfrestningar. Då du själv ska utveckla inredning av metall som displayställ så ska du se till att jobba med seriösa företag med lång erfarenhet och goda referenser.

Vill veta mer om ytbehandling? Här finns mer information www.ytbehandling.eu