Displayställ

Tips och trix för dig som jobbar med butiksinredning

Trådbockning ger smidiga och slitstarka produkter

Trådbockning är en kostnadseffektiv teknik för att forma slitstarka och smidiga produkter i metall.

istock-16395300-tradbockning.jpg

Trådbockningen är en gammal teknik som innebär att metalltrådar böjs och formas till möbler och produkter. Med modern teknik kan numera ett mycket stort urval av produkter skapas genom trådbockning, särskilt inom butiksinredning. Hyllor och displayställ som är både starka, lätthanterliga och motståndskraftiga mot fukt och slitage kan skapas snabbt och till lågt pris genom moderna trådbockningsmaskiner och datorteknik.

Hur fungerar trådbockningen?
Ursprungligen var trådbockningen ett hantverk som begränsades av vad en smed kunde göra manuellt. Men detta hantverk har utvecklats till en modern teknik där produkter av olika utseende och storlek kan produceras både enkelt och snabbt. Metalltråden som användas kan anpassas till olika tjocklek som sen används till olika typer av hyllor eller andra möbler. Man börjar alltid med en ritning för att se hur detaljen på bästa sätt kan skapas, vilken typ av tråd och vilka mått som behövs. Metalltråd kan utöver olika tjocklek också skapas i olika former, såsom oval, fyrkantig eller rund.

Tack vare modern teknik är datorer och automatiserade trådbockningsmaskiner och svarvar en viktig del av processen. Maskinerna är så kallat cnc-styrda vilket innebär att måtten för den komponent som ska produceras, det vill säga ritningen, matas in i en dator vilken i sin tur förmedlar dessa till maskinen som utför arbetsmomenten. Dessutom används i stor utsträckning industrirobotar för att hantera trådrullarna, som kan vara mycket stora och tunga att hantera. Tack vare denna moderniserade form av trådbockning är processen både mycket säker och billig, och man kan snabbt producera avancerade hyllor, ställ, krokar och mycket annat av hög kvalitet.

Viktiga detaljer
Det finns många typer av metalltråd som väljs utifrån syftet med slutprodukten. Det finns till exempel rostfri tråd och galvad tråd. För till exempel hyllor som endast kommer användas inomhus räcker galvad tråd, som ger tillräcklig skydd mot fukt för att produkten inte ska rosta. För utomhusmöbler är rostfri tråd istället mer lämplig, då den ger det starkare skydd som väder och vind kräver. Man kan ta fram oerhört avancerade former med hjälp av metalltråd, vilket innebär att det är en teknik som passar för modern och kreativ design. Dessutom kan tråd enkelt blandas med andra material såsom trä, så endast fantasin sätter gränsen för denna teknik.

Hög produktivitet
I dagens samhälle är hög produktivitet ett måste och marknaden har höga krav på produkter som är starka, snygga och är billiga att producera. En stor fördel med trådbockning är att det är en teknik som kan uppfylla alla dessa kriterier och dessutom är mycket säker. De fysiska momenten utförs av robotar och maskiner medan ett samarbete mellan designers, ingenjörer och operatörer ser till att en genomtänkt och exakt ritning ligger bakom varje produkt.När väl en ritning resulterar i en lyckad produkt kan den sedan enkelt skapas i stora volymer. När det gäller butiksinredning likväl som många möbler är denna teknik oumbärlig och svårslagen när det gäller att till exempel skapa praktiska och slitstarka hyllor och ställ som både ärfunktionella, lätthanterliga och snygga.